top of page

L'edat contemporània, comença al 1808 i arriba fins als nostres dies. És divideix en diferents períodes

 

 

El segle XIX

 

El començament de la guerra del Francès

 

Aprofitant un acord amb Espanya, França va travessar Espanya per envair Portugal, però no va complir i va envair algunes ciutats espanyoles.

Al 1808 la població és va revoltar(motí d'Aranjuez) i va provocar la cessió de la corona de Carles IV al seu fill Ferran VII.
Aprofitant aquesta situació, Napoleón, va imposar al seu germà Josep Bonaparte(Pepe Botella) com a rei d'Espanya. La població no ho va acceptar i va començar la guerra del francès(2 de maig de 1808)

 

El desenvolupament de la guerra

 

En realitat van ser dos guerres en una(guerra civil entre espanyols i contra França)

 

  • Guerra civil, entre els partidaris del rei Ferran VII i volien que el rei tingués tot el poder(absolutistes) i els que volien una constitució que limités el poder del rei (liberals).

  • Afrancesats, eren els que donaven recolzament al rei francès.

 

A partir del 1810 es van reunir a Cadis un grup de representats que recolzaven al rei Ferran VII. Al 1812 van redactar la constitució de Cadis, que limitava el poder del rei i donava drets als ciutadans, com per exemple, el dret a vot, igualtat davant de la llei.

La guerra va acabar el 1814 i es va tornar a reconèixer Ferran VII com a rei d'Espanya.

 

El regnat de Ferran VII

 

Va voler ser un rei absolutista(tenir tot el poder), va suprimir la constitució de Cadis i es va crear mala maror al país.

Aprofitant aquesta situació, les colònies americanes van iniciar el procès d'independència. El 1816 es va independitzar Argentina i al 1824 ja estaven totes independitzades menys Cuba.

 

L'època d'Isabel II

 

Successora de Ferran VII puja al tron al 1833. Va ser reina en una Espanya constitucional, però les lluites polítiques entre moderats(a favor de la reina) i progressistes (a favor de la constitució) van anar creant un clima militar i van canviar molt seguit de governs, el poble, es va revolucionar i va fer fora d'Espanya a la reina Isabel II(1868).

 

El final del S XIX

 

A partir de la sortida de la reina Isabel II, va haver-hi un rei estranger(Amadeu de Savoia), durant 2 anys. Finalment va haver-hi una república(un tipus de govern sense rei, però amb president elegit pels ciutadans), també va fracassar la república i al 1874 es va restaurar la dinastia dels Borbó amb el regnat d'Alfons XII.

 

 

La vida en el S XIX

 

La societat

 

Es dividia en 3 classes socials, segons la riquesa.

 

  • Classe alta, aristòcrates(antics nobles) que tenien moltes terres. Els burgesos, amos de fàbriques, grans comerciants i banquers.

  • Classe mitjana, petits comerciants, funcionaris, metges, advocats, petits propietaris de terres.

  • Classe popular, eren els treballadors  de les fàbriques, de la terra(pagesos) i criats(minyones), també eren els captaires.

Les condicions dels obrers eren molt dures, jornades de més de 12h al dia i sous petits. Per això es van agrupar en sindicats(UGT, CNT), i així lluitar per els seus drets.

 

La revolució industrial

 

Apareix el ferrocarril, que permet fer grans viatges en molt menys temps.

Apareixent, també, grans fàbriques, amb moltes màquines i  molts treballadors(homes, dones i nen@s) que substitueixen als petits tallers d'artesans.

Les primeres indústries a densenvolupar-se, van ser les tèxtils i les siderúrgiques, tenien noves màquines i tècniques per fer millors materials. Estaven situades, sobretot, a Catalunya, el País Basc i Madrid.

A finals de segle i a principis del XX, es va descobrir i començar a utilitzar noves fonts d'energia(electricitat, petroli) creant noves indústries, com la química. Es creen els primers bancs moderns(entitats financeres).

 

L'art

 

  • En arquitectura va destacar Antoni Gaudí i el seu estil modernista(construccions de ferro i vidre amb formes de la natura).

  • En pintura van destacar Darío de Regoyo i Joaquim Sorolla, impressionistes(el color és l'element més important).

 

 

De la dictadura de Primo de Rivera a la de franco

 

La dictadura de Primo de Rivera

 

Al 1902 puja al tron Alfons XIII. S'han perdut les colònies que ens quedaven(Cuba i Filipines al 1898), s'ha perdut la guerra contra el Marroc, i la gent cada vegada està més empipada, amb aquest clima, al 1923, el  general Primo de Ribera, dóna un cop d'estat.

Suprimeix la constitució, prohibeix els partits polítics, assumeix tot el poder(deixant al rei com una figura testimonial) i instaura una dictadura al país. A Catalunya es suprimeix la Mancomunitat, institució d'autogovern creada el 1914.

Al 1930 Primo de Rivera dimiteix i es dóna per acabada la dictadura.

 

 

La segona República

 

El 1931, es celebren eleccions municipals i guanyen els partidaris de la república. El rey Alfons XIII abandona Espanya i comença la segona República.

Es redacta una constitució que dona el dret de vot a les dones. Reparteix terres entre els pagesos, es construeixen escoles públiques, es reforma l'exercit i concedeix els primers estatuts d'autonomia. A Catalunya és restableix el govern de la Generalitat(Lluís Companys).

Aquestes reformes no van agradar a tothom i es van produir, fins i tot, assassinats a polítics.

 

La Guerra Civil

 

El 1936, la societat estava molt enfrontada, això ho va aprofitar el general Franco, per donar un cop d'estat i suprimir la República, aquest fet no va agradar a bona part de la població i va començar el 18/7/1936 la guerra civil que va durar fins al 1939.

Es van enfrontar el bàndol republicà i el bàndol nacional(Franco). L'última ciutat a caure va ser Madrid, una mica abans havien caigut Barcelona i Tarragona.

 

La dictadura

 

Franco es va convertir en el cap del govern, de l'Estat, del exèrcit. Va suprimir la Constitució. Van desaparèixer els partits polítics i els sindicats.

Els primer anys van ser molt difícils, no hi havia menjar, cap país reconeixia i per tant ajudava a Espanya. Això va fer que molta gent tingués que emigrar a altres països. Els partidaris de la república van ser ficats a la presó i castigats molt durament. A Catalunya es suprimeix la Generalitat i es prohibeix l'ús de la llengua catalana i de la seva cultura.

A partir del 1950, la situació internacional va canviar, els països van començar a establir relacions amb Espanya, i dins del país la situació econòmica va millorar.

La dictadura acaba al 1975 amb la  mort del General Franco.

 

 

La transició i la democràcia

 

La transició va de la mort de Franco(1975) al 1982(victòria PSOE), van ser canvis polítics molt importants per poder viure com vivim ara.

 

Cap a les eleccions democràtiques

 

El 1975, és coronat rei d'Espanya Joan Carles I, El poble el va acceptar i ell va instaurar un sistema polític democràtic, donant-li el poder al parlament.

El 1977, el rei nombra president del govern a Adolfo Suárez. Aquest impulsa les reformes necessàries per poder fer unes eleccions generals democràtiques. El primer que ha de fer és legalitzar els partits polítics i els sindicats.

Les eleccions es celebren al juny del 1977, guanya el partit de Suárez(UCD). El problemes econòmics greus del país, vagues, actes de protesta i els atemptats per part de grup terroristes no van fer fàcil aquesta etapa.

 

La constitució del 1978

 

El 1978, es redacta i s'aprova la constitució, que dona dret a vot a tots els majors de 18 anys, la llibertat d'expressió i considera a Espanya una monarquia parlamentària.

Referent a Catalunya, s'aprova l'estatut d'Autonomia al 1979, restablint la Generalitat i recuperant l'ús habitual de la llengua catalana i la seva cultura.

 

La consolidació de la democràcia

 

El 1979, es tornen a fer eleccions generals a Espanya que guanya de nou la UCD, al 1981, Adolfo Suárez dimiteix, i durant la votació per escollir al president, Calvo Sotelo, la sessió es va interrompre per la entrada d'un petit grup de militars(guàrdia civils)  que van intentar un cop d'estat, el poc recolzament social i l'actuació del rei a favor de la democràcia va fer qeu aquest cop no prosperés.

El 1982, en unes noves eleccions generals(s'han de fer, com a màxim, cada 4 anys), van guanyar els socialistes de Felipe González(PSOE), en aquest moment es dóna per finalitzada la transició i comença la democràcia que tenim ara.

 

Els governs de la democràcia

 

Entre 1982-1996 Felipe González(PSOE), actes importants:

  • Gran quantitat d'atemptats per part de la banda terrorista ETA

  • 1986 Entrada a la Unió Europea

  • 1992 Jocs Olímpics de Barcelona, Expo Sevilla

  • 1995 Últims estatuts d'Autonomia

 

Entre 1996-2004 Jose María Aznar(PP-Partit popular), actes importants:

  • 2002 Canviem de moneda, de la pesseta a l'Euro(€)

  • Molts anys de bonança econòmica, gràcies a la construcció(sobretot)

  • 2003 Pacte de les Azores, on el president Aznar dóna suport a la intervenció militar a Irak

  • 2004 Espanya pateix el major atemptat de la seva història per part d'uns terroristes islàmics(11-M)

 

Entre 2004-2011 Jose Luís Rodríguez Zapatero, actes importants

  • Reformes socials important

  • Entrada en la pitjor crisis econòmica(2009) que es recorda en els últims 50 anys

  • Acceptació de la intervenció(canviant la constitució del 1978) de la Troika, canvis econòmics imposats per la UE, BCE i el FMI

 

Entre 2011-              Mariano Rajoy

 

A Catalunya, entre el 1980-2003 Jordi Pujol(CiU), 2003-2006 Pascual Maragall(PSC-PSOE) gràcies a un tripartit d'esquerres(PSC-ERC-ICV), 2006 José Montilla(PSC-PSOE), també gràcies al mateix tripartit, 2010-          Artur Mas (CiU), en els últims anys ha donat molt suport a la posiblilitat de la independència de Catalunya de l'estat Espanyol(9-N-2014 referèndum; 27-S-2015 últimes eleccions al parlament català). No ha aconseguit el resultat esperat.

 

Ancla 1
Ancla 2
Ancla 3
Ancla 4
bottom of page