
​Jan López,
estudiant
Altres pà gines web fetes per nosaltres
L'EDAT ANTIGA
1.Ibers, celtes i colonitzadors
En el primer mil·leni aC, a la penÃnsula ibèrica, habitaven 2 grups de pobles, ibers i celtes, amb el temps, i navegant per el mar Mediterrani, van arribar els pobles colonitzadors: fenicis, grecs i cartaginesos.
-
Els ibers
Estaven situats al sud i l'est de la PenÃnsula. Vivien en poblats emmurellats, en zones altes(elevades) i a prop dels rius. Les cases eren quadrades i formaven carrers. Estaven organitzats en tribus i els comandava(governava) un reietó.
Normalment, eren pagesos(agricultors) i ramaders. També eren artesans(espases, cerà mica, teixits...) Veien i comprà ven(comerciaven) amb les colònies fenÃcies i gregues, tenien una moneda pròpia i també una llengua i una escriptura pròpia. (Per saber més)
-
Els celtes
Vivien a la Meseta i la costa atlà ntica(Sud i oest) de la PenÃnsula. Al igual que el ibers, vivien en pobles emmurellats i zones elevades, aquests poblats és deien castres. Les cases eren rodones i no tenien cap ordre a l'hora de fer els carrers.
Eren especialistes en objectes de metall i també, la majoria, eren ramaders, no comerciaven, per tant tenien que menjar el que podien cuidar(ramaderia), plantar(conreu del cereal) i caçar(també la pescar).
-
Els pobles colonitzadors
Diferents pobles, vinguts de tot arreu, van instal·lar-se a diferents llocs de la PenÃnsula.
Els fenicis, grans navegants i comerciants, provenien de l'`Àsia, i es van assentar al sud de la PenÃnsula(Malaka(Mà laga), atrets per el seu or i la seva plata. Comerciaven amb el ibers. SVII aC
Els grecs, provenien de Grècia, es van instal·lar per la costa mediterrà nia, i es dedicaven al comerç dels metalls, la sal i l'espart. Van fundar colònies com Rhode(Roses), Empòrion(Empúries), Sagunt.
Tot això ocurria sobre el S VI aC
Els cartaginesos, venien de l'Àfrica, es van instal·lar a les Illes Balears, Ebussus(Eivissa) i a l'est de la PenÃnsula, Cartago Nova(Cartagena) entre d'altres. Eren, sobretot, conqueridors i volien tenir el mà xim de territoris al Mediterrani, però això, va fer que tinguèssin guerres amb el romans, que no estaven dispossats a permetre aquesta situació, van guanyar els romans, desprès d'un llarg perÃode de temps en guerra, i els van fer fora de la PenÃnsula. S IIIaC
2.Els romans i Hispà nia
Fa més de 2000 anys els romans van guanyar als cartaginesos, van conquerir la PenÃnsula, li van dir Hispania i la van convertir en una provÃncia romana més.
-
La conquesta romana
Els romans volien controlar tots els pobles al voltant del mar Mediterrani, això va anar cap a una guerra amb els cartaginesos(van ser 3 guerres púniques).
Al 218aC, els romans van desembarcar a Empúries, i , en poc temps, van guanyar a l'exèrcit cartaginés dirigit per AnnÃbal. Despr+ès van ocupar la resta de la PenÃnsula, per els seus recursos naturals, sobretot metalls. Van trigar 200 anys en aconseguir conquerir tota Hispania(el nom que li van posar a la PenÃnsula), per la resistència de les tribus del nord i oest. La conquesta va acabar l'any 19 aC, amb la victoria de l'emperador August sobre els pobles del nord.
-
L'organització d'Hispà nia
Al conquerir Hispà nia, els romans van dividir el territori en provÃncies i van posar al capdavant un governador. Van imposar, també, les seves lleis, i aquest dret romà es la base de moltes lleis que tenim ara.
-
La societat hispanoromana
Hi havia dos tipus de persones, Les lliures, que tenien molts diners, terres(rics), els comerciants, artesans i pagesos(humils) i els esclaus, que pertanyien a un altra persona, i treballaven al camp, a les cases o de gladiadors al circ.
-
La romanització
Significa que es van adoptar els costums dels romans poc a poc, la seva organització a les ciutats(van crear de noves com Barcino o HÃspalis(Sevilla), la seva llengua(el llatÃ), i la seva religió, passant de molts deus a l'inici de la ocupació romana a un únic deu amb la religió catòlica(any 380dC).
-
L'art romÃ
Els romans eren excel·lents constructors i van utilitzar materials nous per a les seves construccions com eren el formigó i el ciment. Per a la decoració feien pintures o mosaics, amb petites pedres o vidres.
3.El territori de Catalunya en l'edat antiga
-
Empúries
Va ser fundada per els grecs cap a l'any 550 aC. A més de comerciar amb els ibers, van introduir el torn, per treballar l'argila(fang), la moneda per al comerç, i la estructura de ciutat amb carrers i edificis ordenats. Estava emmurellada, una à gora o plaça central i una acròpolis on hi havia els temples dels déus.
L'any 218 es converteix en campament romà i una vegada guanyada la guerra contra els cartaginesos, construeixen la part romana de la ciutat(a partir de la grega i més lluny del mar).
-
Ciutats, vil·les i calçades romanes
Els romans van crear moltes ciutats, a partir dels poblats ibers, la més important va ser la ciutat de Tarraco, l'actual Tarragona, que va ser una de les capitals de l'imperi romà .
Aquestes ciutats, imitaven l'estil arquitectònic de Roma, amb muralles, fòrum o plaça central, aqüeductes per portar aigua, edificis per a espectacles(anfiteatres), cases de pisos o cases residencials o domus.
També van construir a Catalunya, vil·les al camp, dedicades al conreu de la terra, algunes eren molt luxoxes. Calçades("carreteres"), per comunicar les ciutats, la més important era la via Augusta, que arribava a Roma i, també, van construir ponts per travessar els rius.






Tribus d'Ibers a
Catalunya




