top of page

UF 4 Tractament de dades i integració d’aplicacions

Practicarem, d'una forma senzilla, la creació de bases de dades, per això utilitzarem l'access.

Recordeu que la creació de base de dades és una mica desagraït, per que per veure els resultats s'ha de treballar molt abans.

Nosaltres crearem una agenda, ens ajudarà a treballar les taules, consultes, formularis, relacions, tauler de control i botons automàtics.

A més a més, veurem el que són els camps calculats, i farem operacions matemàtiques senzilles.

Criteris avaluació 70% nota examen, 20 feines de classe, 10% innovació.

En cas de confinament, molt poc probable segons els responsables de sanitat(sabent el que sabem ara no haguessin tancat al març 2020), se li donarà un 100% de valor a les feines demanades.

Crear una agenda

Abans de res, el primer que tenim que fer es crear una base de dades en blanc, això ens obligarà a desar ja la base de dades,  de forma que tot el que fem es guardarà directament.

Crearem una agenda de contactes d'empresa, per això lo primer que farem serà veure quines taules ens fan falta i quins camps seran necessaris per a cada taula i els tindrem que definir(dir quin tipus de dades tindrà cada camp).

Primer unes definicions senzilles, per entendre del que parlarem més endavant.

Camp. Les dades que volem saber o necessitem, per exemple , nom, direcció....

Tipus de camps

  • Text. S'utilitza per a text o combinacions de text i nombres, com a adreces, o per a nombres que no requereixen càlcul, com a números de telèfon, nombres de peça o codis postals.

  • Memo. S'utilitza per a text de gran longitud i nombres, com a notes o descripcions.

  • Numèric. S'utilitza per a les dades que es van a incloure en càlculs matemàtics, exceptuant els càlculs monetaris (en aquest cas s'utilitza el tipus Moneda).

  • Data/Hora. S'utilitza per a dates i hores.

  • Moneda. S'utilitza per a valors de moneda i per evitar l'arrodoniment durant els càlculs.

  • Autonumèric. S'utilitza per a nombres seqüencials exclusius (amb increment d'una unitat) o nombres aleatoris que s'insereixen automàticament quan s'agrega un registre.

  • Sí/No. S'utilitza per a dades que poden ser un de dos valors possibles, com Si/No, Veritable/Fals, Activat/Desactivat. Els valors Nuls no estan permesos.

  • Objecte OLE. S'utilitza per a objectes OLE (com a documents de Microsoft Word, fulls de càlcul de Microsoft Excel, imatges, sons o altres dades binàries) que es van crear en altres programes mitjançant el protocol OLE.

  • Hipervínculo o enllaç. S'utilitza per enllaços. Un enllaç pot ser una ruta UNC o una adreça URL.

  • Assistent per a cerques. S'utilitza per crear un camp que permet triar un valor d'una altra taula o d'una llista de valors mitjançant un quadre combinat. L'elecció d'aquesta opció en la llista de tipus de dades inicia un assistent que realitza la definició automàticament.

Registre. Omplir tots els camps d'una taula, pot haver-hi tots els registres necessaris, il·limitat

Taula. És la base de la feina que farem, aquí està dissenyada tota la base de dades que volem fer, i tenim que decidir quins camps són necessaris.

Consulta. Serveix per a filtrar la infomació i per crear camps nous, normalment calculats(càlculs matemàtics).

Formularis. Veure la informació d'una forma més agradable i personalitzada.

Informes. Imprimir la informació que necessitem, tot, sempre extret de la base de dades.

 

 

Plantejament de taules

Ara tenim que pensar quines taules ens poden fer falta per crear una agenda(serà el nom de la base de dades), i quins camps seran necessaris en cada taula. La forma tradicional de dibuixar una taula d’access és

Fem les taules

Anem al programa, entrem a taula i la creem en vista diseny. Veurem que podrem posar el nom del camp i el tipus de dades que volem, en aquest exemple és molt senzill, si volem podem deixar el camp autonumèric que surt per defecte i que fa de clau principal, també podem decidir que la clau principal sigui el CP i així ho aprofitem per fer la relació desprès. Una vegada acabat, anem a Vista, hoja de dades, i podrem introduir els registres.

Podria ser que volguéssim fer un desplegable i que només em deixi escollir uns valor predeterminats.

Tinc que agafar, a la vista disseny, la opció de Asistente para búsqueda, ens sortirà un assistent, agafem els valors d'una altra taula, escollim la taula que ens interessa, el camp que ens interessa i finalitzar, ens crea automàticament una relació i quan vulguem escriure en aquest camp, ens sortirà una fletxa per desplegar una llista amb els valors que ens permeten escriure.

Fem les relacions

Les relacions, són com els ponts d’unió entre taules o consultes, i són molt útils per que faran que ens estalviem d’escriure moltes dades, i que podem utilitzar camps de diferents taules o consultes.En el nostre cas relacionarem el camp CP en totes dues taules, de forma que introduint el CP en la taula dades principals, ho relacionarem amb el camp CP de la taula CP i així tindrem accés al camp població.Per fer la relació tindràs que anar a eines de base de dades, relacions. Primer tindràs que escollir quines taules vols relacionar, doble clic a la llista, una vegada ja les tens totes tanques l’assistent, agafes el camp CP de la taula que vulguis, i sense deixar anar el botó del ratolí el desplaces fins que estiguis a sobre del mateix camp de l’altra taula, acceptes i ja tens feta la relació.

 

Creem una consulta

Les consultes, generalment, serveixen per filtrar informació de les taules(no cal tots els camps), també és poden fer consultes utilitzant camps d’altres consultes. Per poder filtrar la informació hi ha diferents criteris. La millor opció es fer-les amb la vista disseny, i posar el filtre a la casella criteri.En el nostre cas farem consultes al camp Nom o Cognom, el que prefereixis, i farem una consulta per a cada començament de lletra de l’abecedari. Si no tenim moltes dades, podem fer agrupació de inicials, exemple, a*(enter) b*.....fins a 8 lletres. També farem una consulta en que ens pregunti el CP, la Població, i una altra consulta que en ensenyi els contactes que tenen instagram.

 

Com escollim les dades de la consulta

Tens que anar a crear, consulta vista disseny, i veuràs que et surt un assistent idèntic al de les relacions, doble clic sobre les taules que vols que participin i doble clic sobre els camps que vols que surtin en la consulta.

 

Criteris de filtre de consulta
  • Caràcter i asterisc(*), significa que ensenyarà totes les dades que en aquest camp comencin per aquest caràcter, exemple, a* mostrarà totes les paraules que comencin per a

  • Claus i dintre una pregunta, al contestar, utilitzarà aquesta resposta com a criteri de recerca i ens donarà de resultat el que coincideixi amb aquesta resposta, exemple, [Quina població busques?].

  • “Entre cometes”, i buscarà el que hagi dins de les cometes, exemple, “Barcelona”; “08224”; “Sí”; “No”.

 

Nosaltres farem consultes i filtrar per cognoms, tantes com facin falta(a* o b* o c*....). Farem que ens preguntin per codi postal, i per mòbil(dues consultes) i voldrem veure tots els que tenen Facebook, Instagram i Twitter, 3 consultes independents, en totes les consultes veurem tots els camps de la taula Dades principals i el camp Població de la taula CP

 

Creació de camps calculats

Dins de les consultes es poden crear camps nous, normalment són camps calculats, camps per fer operacions matemàtiques. S’han de crear amb el següent llenguatge.

Nom del camp que volem crear i desprès : (dos punts )Entre claus posar els noms dels camps que volem que participin en la operació, separats per el operant matemàtic que faci falta, exemple, BI:[Subtotal]-[Descompte], entenem que Subtotal i Descompte són dos camps ja existents en la nostra consulta, quan vegem la informació, només veurem el nom del camp, BI.

 

Aquesta és una base de dades nova que no té res a veure amb la base de dades Agenda

  • Crea una base de dades amb una única taula que tingui els camps següents, codi de producte, nom de producte, preu de cost(PC), %de benefici, % de descompte a l’hora de la venda i % d’IVA.

  • Crea una consulta on es pugui veure, només, Descripció del producte, la BI, el % d’IVA, la seva quota i el PVP.Com trobem el PVP, PVP=((PC+Benefici)-Descompte=BI)+IVARecorda que el camp Benefici s’hauria de “dissenyar” així(és una pista de com s’haurien de fer tots),Benefici:[PC]*[%Benefici]

 

Fem Formularis

Els formularis són molt fàcils de fer, et recomano fer-los amb l’assistent, són una forma de veure tota la informació de taules i consultes d’una manera més maca a la vista, és més una qüestió estètica que un altre cosa. Això no treu que no vulguis xafardejar la resta de formes de fer formularis, més manuals per així dir-ho. Nosaltres farem un formulari de totes les taules i de totes les consultes. Com?. ves a crear, formularis amb l'assistent, escull la taula o consulta sobre la que vols fer el formulari, selecciona tots els camps, selecciona el format de visió que més t'agradi, et recomano justificat i finalitzar, deixa-li el nom que surt per defecte.

 

Crear informes

L’informe és l’eina que utilitzarem per imprimir la informació que tenim, escollirem una taula o consulta i decidirem, amb l’assistent, com volem veure la informació impresa. Fer un parell d’informes i explicar quins criteris de prioritat li doneu als camps i per què.

 

Panell de control

El panell de control, és una opció senzilla de fer una portada d’accés a la nostra base de dades i que ens deixa veure o introduir la informació a la base de dades.Consisteix en fer una espècie de portada amb botons, que depenent, de com els configurem ens servirà per veure informació o per introduir les dades que necessitem. Només treballa amb formularis e informes, per tant sempre és millor fer formularis de totes les taules i consultes. Nosaltres ho farem.Per crear-lo, tenim que anar a Eines base de dades, panel de control, si no hi és, s’ha d’agregar, dóna.li aquí i segueix les instruccions.Quan li donem al botó que hem creat, veureu que ens diu que no hi ha cap panell de control i que si volem que el crei, li direm que sí, i automàticament veurem que s’han creat un formulari, panell de control, i una base de dades Switchboard Items, no es pot eliminar cap del dos mai. També veurem que se’ns obre un assistent com la imatge

Aquesta primera pantalla és la inicial, si li diem nova, el que estem és creant un nou full del panell de control, si li diem modificar podem crear els botons que ens interessin(8 per full) Dono a modificar i...

 

....Se’ns obre aquest assistent, que és per crear els botons que sortiran als fulls del panel de control. Aquí es pot aprofitar per canviar el nom de del panel de control i al donar-li al botó nou, et surt l’assistent de Modificar element del panell de control, aquí pots decidir que vols fer, les opcions més interessant són, Obrir formulari mode agregar(per donar d’alta dades) o modo edició (per consultar dades). Una vegada que has creat un par de botons mira el resultat. Tanca tot i dóna-li a formulari panell de control .

Si vols pots fer que el panell de control s’obri al obrir la base da dades, has d’anar a Inici, opcions, Base de dades actuals(a dalt a la esquerra), Mostrar formulari, i li dones a la fletxeta i veuràs que et surten tots els formularis creats, li agafes el panell de control, i sempre que obris la base de dades, se t’obrirà automàticament el panell de control i tindràs accés a la taula, però a través dels botons. Més informació.

bottom of page